A koronavírus (SARS-2-CoV) elleni egyik vakcinájával  az AstraZeneca készítményével történő oltást világszerte több országban felfüggesztették, mert vérrögképződés gyanúja merült fel.

Az európai és a magyar gyógyszerhatóság - az Európai Gyógyszerügynökség és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet - most közös tájékoztatót adott ki az orvosoknak az astrazenecás oltásról - írja a 444.hu.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca: Az alkalmazásakor várható előnyök meghaladják a kockázatokat, annak ellenére, hogy ritka esetekben kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezke szám mellett kialakuló vérrögképződés között.

- áll a tájékoztatóban, amely szerint nagyon ritkán trombosis és trombocytopenia kombinációját figyelték meg - bizonyos esetekben vérzés kíséretében - az AstraZeneca-vakcina beadását követően. Az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelniük kell a tromboembolia és/vagy a thrombocytopenia jeleit és tüneteit. A gyógyszerhatóságok azt kérik, hogy az érintettek azonnal forduljanak orvoshoz,

  • ha nehézlégzést,
  • mellkasi fájdalmat,
  • lábduzzanatot,
  • tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően.

Azoknak is azonnal orvoshoz kell fordulniuk, akik neurológiai tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást, vagy a néhány nappal az oltás után jelentkező pontszerű vérzést (petechia), ha az nem az oltás helyén alakul ki.