Ha a mutánsoktól nem védenek meg a jelenlegi vakcinák, akkor a gyógyszercégek nagyon gyorsan reagálnak és megalkotnak egy új oltóanyagot - mondta Szentiványi Mátyás, a gyógyszerhatóság főigazgatója a Világgazdaságnak. 

Arra a kérdésre, hogy folyik-e ma Magyarországon koronavírus elleni gyógyszer engedélyezése a szakember azt mondta: jelenleg sem vakcina, sem gyógyszer engedélyezése nem zajlik az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézetben (OGYÉI). Ugyanakkor európai uniós engedélyezés alatt áll egy teljesen új technológiával gyártott oltóanyag, amely egy úgynevezett fehérje alegység vakcina. Hozzátette: a járvány lecsengésével már az Európai Unió Gyógyszerügynökségénél (EMA) sem olyan gyors az engedélyezés, mint korábban.

Szentiványi Mátyás szerint, a vírus itt marad, de ha szerencsénk van, a mutációk gyengülni fognak, a vírus pedig magától eltűnik az átoltottságnak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően. Ez történt 100 éve a spanyolnátha esetében is. Akkor a vírus 4-5 év után úgy mutálódott, hogy már nem okozott problémát.

Sok múlik az egyéni védekezésen is, hiszen az oltás a legerősebb védelem a betegség ellen. Ezért, aki még nem vette fel az oltást, arra biztatjuk, hogy tegye meg.