FRISSÍTÉS: Egymillió ember beoltására elég mennyiséget takar a szerződés, mondta Szijjártó Péter, megerősítve a korábbi sajtóhírt.

Murasko elmondása szerint az ügylet sok munkát igényelt mindkét féltől, aminek keretében a magyar szakemberek alaposan megismerhették a Szputnyik V vakcina előállításának körülményeit.

A magyar gyógyszerhatóság szerdán már engedélyezte az orosz Szputnyik V, valamint a brit AstraZeneca koronavírus elleni vakcinák magyarországi alkalmazását. (Ezek az EU-ban egyelőre nem kaptak engedélyt, de a tagállamok a veszélyhelyzetre tekintettel maguk is engedélyezhetnek Covid-oltásokat.) A vészhelyzeti engedély 6 hónapra érvényes és egyszer meghosszabbítható. Az engedélyen túl minden gyártási tételt megvizsgál az Népegészségügyi Központ laborja, és az oltóanyagot csak ezt követően lehet felhasználni - közölte csütörtökön Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A koronavírus napi több mint 10 milliárd forint kárt okoz a gazdaságnak, és napi 100 körüli ember hal bele a járványba. Ezért Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt pénteken, hogy minél több, minél több forrásból lehessen oltóanyaghoz jutni.

Az orosz oltóanyag három ütemben érkezik majd: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiségben.