A hazai feldolgozóipari cégek válaszadói az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Bár a termelési és beszerzési alindexek értékei csökkentek, de továbbra is bővülést jeleznek (azaz 50 pont felett járnak), az új rendelések alindexe pedig növekedett.

A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei az előző hónappal ellentétben már bővülésre utalnak. A bmi-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont továbbra is rendkívül alacsonyan maradt - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A 2020 október mutató kissé magasabb a szeptemberi (48,7 pont) értéknél, és a hatodik legalacsonyabb októberi érték. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az októbereké 52,2 pont).

A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi negyedik alkalommal. Az új rendelések indexe nőtt, és 50 pont fölött jár.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem erősödött , a mutató értéke idén majdnem végig erősen 50 pont alatt volt. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek mutatója egyhavi szűkülés után bővült, nem túl erős ütemben. Az idei októberi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legnagyobb októberi.

A foglalkoztatottsági index - az elmúlt hónaptól eltérően - októberben növekedésre utal. A jelzőszám index értéke nagyobb lett szeptemberhez képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a hatodik legmagasabb októberinek.

A beszerzési mennyiség indexe enyhébben csökkent szeptemberi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradt negyedik alkalommal öt hónap szűkülés után. A bővülés üteme viszonylag gyenge. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hatodik legalacsonyabb októberi adat.

A beszerzési árak mutatója magasabb lett, és 50 pont fölött maradva árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb októberi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, és 50 pont alá került. Az exportindexnél hasonló a folyamat: az is csökkent az előző hónaphoz képest, és 50 pont alatt maradva jelzi az export mennyiségének szűkülését második hónapja.

E hónapban acél, acélalapanyag, acéltekercs, kereskedelmi áruk, papíralapanyag és sárgaréz kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, alumíniumhegesztő huzalból, fali lámpából, fémekből, fém alkatrészekből, kínai bútorokból, laminált forgácslapból, légzésvédelmi eszközökből, speciális elektronikai eszközökből, szemcsés kvarchomokból és szórófejből. Jelentősebb árcsökkenésről csirke, fémlemez, lemez alapanyag és sertés esetében számoltak be - közölte az MLBKT.