Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, négy hónapos szűkülés után.

Februárban már néhány válaszadónál érződött a koronavírus-járvány hatása, ami márciusban kibontakozott, és áprilisban erőteljesen meghatározta a mindennapokat, a májusi enyhítésekkel párhuzamosan ugyanakkor a szűkülés üteme lassult és ez a trend júniusban is megmaradt, majd júliusban átfordult egy enyhe ütemű bővüléssé, ami most némileg erősödött.

A bmi üteme ezzel 50 pont fölött maradt. Az augusztusi index nagyobb a júliusi (51,1 pont) értéknél. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6 pont; az augusztusoké 52,7 pont). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag ennél magasabb volt (54,8 pont) - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A részmutatók közül a termelési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi az előző hónappal összevetve, második alkalommal.

Az új rendelések indexe is emelkedett, és 50 pont fölött maradt. A foglalkoztatottsági mutató az elmúlt hónaptól eltérően augusztusban növekedésre utal, első alkalommal nyolchavi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett júliushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a nyolcadik legmagasabb augusztusinak.

A beszerzési árak indexe értéke magasabb lett, és 50 pont fölé kerülve árnövekedést jelez válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után nőttek.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest és 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index négy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését öthavi bővülést követően, ennek lett most vége második hónapja. Az exportindexnél hasonló a folyamat.

E hónapban alapanyagok, alumínium, ezüst, fűszerek, gyümölcsök, oldószerek és réz kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt elektronikából, légzésvédelmi eszközökből, speciális eszközökből, vasanyagból és vákuumöntéshez szükséges alapanyagokból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, húzott laposacélok és műbelek esetében számoltak be.