A koronavírus-járvány negatív hatásai miatt az idén a globális GDP 4,8 százalékkal zsugorodhat, majd jövőre 4,4 százalékkal bővülhet - derül ki a Coface hitelbiztosító legújabb elemzéséből.

Magyarországon a szakértők 6,1 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak, a többi régiós ország közül Lengyelországban 4,2, Csehországban 6,2 Szlovákiában 6,9 százalékos gazdasági visszaesést várnak. A Coface a negatív gazdasági teljesítmény ellenére ebben a negyedévben nem változtatott a közép-európai országok minősítésén.

Elégedetlenséget hozhat a kereskedelem visszaesése

A világkereskedelem idén 13 százalékkal eshet vissza, 2021-ben viszont mindössze 3,5 százalékos bővülésre van kilátás. A válság előtti szinthez képest tartósan alacsonyabb gazdasági aktivitás várhatóan a szegénység, a jövedelmi egyenlőtlenség növekedését, s ez által a társadalmi elégedetlenség fokozódását okozza majd.

A bizonytalanságot növeli a globális egészségügyi helyzet. A megnyugtató megoldásra, elsősorban vakcinára várva a vállalkozások és a háztartások elhalasztották tervezett beruházásaikat és a nagyobb kiadásokat, egyrészt kényszerűségből, másrészt pedig elővigyázatosságból.

Kockázatokat jelent a politika

A Coface Politikai kockázati indexe szerint a koronavírus-járvány emberekre és a gazdaságra gyakorolt hatása mellett milyen mértékben súlyosbítja a politikai kockázatokat. A járvány ugyanis nem csak a lakosság elégedetlenségét fokozta, de a járványból adódó problémák, sérelmek a pandémia előtti időszakból örökölt társadalmi mozgalmakat is felerősítették, többek között Hongkongban, Franciaországban és Chilében.

A fejlett gazdaságok közül Spanyolországban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban a legelégedetlenebb a közvélemény az egészségügyi válság kezelésével. A feltörekvő világban pedig Irán és Törökország tartozik a legmagasabb társadalmi kockázatú országok közé. Emellett több, a koronaválságnak nagymértékben kitett latin-amerikai országban - például Brazíliában, Mexikóban, Peruban, Kolumbiában -, valamint Dél-Afrikában szintén magasnak tartják a politikai kockázatokat a Coface elemzői.