Orbán Viktor kormányfő már korábban jelezte, hogy május elején előállni a gazdasági újraindítási tervvel. Csütörtökön pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy a kormány jövő szerdai ülésén a gazdaságot korlátozó szabályok enyhítéséről születhetnek döntések.

A beharangozott intézkedések még idő előttiek - mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a napilapnak. Ha ugyanis most a kínaiak elkezdenek termelni, az a félkész termék csak 40 nap múlva érkezik meg a hazai feldolgozókhoz.

A napokban újraindulnak ugyan hazai gyárak, autóipari üzemek, de sok helyen csak tízszázalékos kapacitással, hogy ne álljanak a gépsorok. Molnár László szerint nemcsak a beszállítói oldalról nincs ideje még a nagy újraindulásnak, de például az autóiparban a fogyasztói oldal igénye is kérdéses.

A gazdaság közeli újraindításához az eddig megismert eszközök nem elégségesek - véli  a GKI vezérigazgatója. Ami javítana a bajba jutott cégek helyzetén az egy rugalmasabb támogatási politika lenne, amely kkv-k bevételét növelné. A kutató szerint olyan általános, automatikusan járó, nulla százalékos hitelt kellene a cégeknek adni, amiből az újraindulást, a béreket, az adókat fizethetnék. A cégeken valójában nem segít a kormányzati mentőcsomag, mert nem támaszt pótlólagos keresletet, a jegybanki hitelek pedig beruházástámogató hitelek, de ma a magyar cégek többsége nem beruházni szeretne, hanem elkerülni a csődöt - tette hozzá Molnár László.