A friss adatok alapján 2020 márciusában az ipari termelés volumene 5,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a helyzet sokkal rosszabb, mivel a termelés 10 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban már jelentős volt - fogalmaztak szárazon a statisztikusok.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 10,4 százalékkal esett vissza.

Az első becslés alapján az idei harmadik hónapban a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban jelentős visszaesés volt, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kismértékben emelkedett.

A kijárási korlátozás kezdetén tapasztalt felvásárlási láz hatásra pedig az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme. A többi alág többségében viszont csökkent a termelés volumene.

A márciusi nagy zuhanással együtt az ipar termelése 2020 első három hónapjában még mindig hajszállal, 0,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában (mivel az év/év növekedés januárban 3 százalék, februárban pedig 1,5 százalék volt).

A helyzet áprilisban sem lehetett sokkal jobb - erre utal, hogy az MLBKT által számolt beszerzési menedzserindex (bmi) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke csupán 33,6 pont lett, a szörnyű márciusi 28,5 pont után - miközben a stagnálást az 50-es érték jelzi, ez alatt masszív mínuszokra számít a feldolgozóipar.