Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntési mechanizmus komoly tudományos alapokra, matematikai és epidemiológiai modellszámításokra támaszkodik. Ezek alapján dolgoztuk ki és ültettük át a gyakorlatba az úgynevezett csúszó mód szabályozást. Ennek lényege egyszerűen fogalmazva a húzd meg, ereszd meg - ez azt jelenti, hogy három kritérium optimális viszonyát kell tudni meghatározni és folyamatosan szabályozni: az egyik a vírus terjedésének egészségügyi következményei, különösen a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a másik a gazdaság állapota, a harmadik a társadalmi, közösségi élet minősége - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

A március tizenegyedikén kihirdetett veszélyhelyzet és rendkívüli jogrend volt a "húzd meg" szakasz, amikor a vírus terjedését (a teljes elfojtással) sikerült kordában tartani, de ezt a helyzetet a gazdaság lelassulása és a közösségi élet lefagyása, az emberek kimerülése miatt nem lehet sokáig tartani.

Ezért tervezzük a jövő héttől az "ereszd meg" fázist, amikor fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítünk a korlátozásokon, újraindítjuk az ország életét és a gazdaságot - jelentette be a miniszter.

A személyes kontaktusok számának növekedésével várhatóan nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma, de az ő megfelelő ellátásukra már fel vagyunk készülve. Ha a járvány túllépne az előre meghatározott mértéken, akkor ismét jön a "húzd meg", tehát szigorítunk, így megint lelassítjuk a vírus terjedését. Ezzel a csúszó szabályozással tudjuk kézben tartani a járványt, ez a logikája a kormányzati döntéseknek.

Tizenhét olyan eszközrendszert fejlesztettünk ki, ami ahhoz szükséges, hogy bárhol be tudjunk avatkozni, és kezelni tudjuk a helyzetet

- mondta Palkovics

Szavai szerint ez olyan, mint egy háborús helyzet, csak nem puskával lövünk az ellenségre, hanem matematikával, gyógyszerrel, védőeszközökkel meg olyan adminisztratív, széles körű korlátozó intézkedésekkel, amelyek azt eredményezik, hogy a vírus terjedése alacsony szinten marad. Mivel a matematikai számítások, tudományos elemzések szerint május elején várható a lokális csúcs, most átléphetünk a második fázisba. Ez a vírus még jó ideig velünk fog maradni.

A gazdaság bizonyos területeken (turizmus, vendéglátás) szinte teljesen leállt az élet, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság helyzete kevésbé rossz. Számos ágazatban és helyen pedig nem is állt le a munka. Talán bátor jóslat, de szerintem gyorsabban fog helyreállni az ipari termelés, mint sokan gondolják - mondta a miniszter (Palkovicsot Orbán Viktor kormányfő kérte fel a gazdaságvédelmi program koordinálására, irányítására - a szerk.)

A miniszter várakozása szerint a magyar GDP-növekedés valahol a Matolcsy György jegybankelnök által várt két-három százalékos plusz, valamint mások által prognosztizált 2-4 százalékos mínusz között lesz. Nem akkora a probléma a hazai gazdaságban, mint sokan állítják, szerintem gyors lesz a visszapattanás - hangzik a kormányzati optimizmus.

Mminden hétfőn a gazdasági élet képviselőivel együtt elemezzük, újraértékeljük a helyzetet, az információk és a reálgazdasági igények alapján tovább könnyítjük a feltételeket. A kormánynak ugyanis a valósághoz kell alkalmazkodnia.

Ez az akcióterv és a hozzá rendelt mintegy tízezer milliárd forint nagyságú forrás elegendő lehet a magyar gazdaság megvédéséhez és újraindításához. Ha majd úgy látjuk, hogy más eszközökre is szükség van, ismét módosítani fogjuk a feltételeket - mondta Palkovics.

Biztonságosan lehet lebonyolítani az érettségit május negyedikén. Azt viszont még nem tudják, hogy befejeződik-e a tanév júniusban - derült ki az interjúból.