Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán derült ki, hogy Magyarországon is találtak két koronavírussal fertőzött egyetemistát. A csütörtöki sajtótájékoztatón közölték, hogy a fertőzöttek itt tanuló iráni diákok, akikből az egyik a Semmelweis Egyetem, a másik a gödöllői Szent István Egyetem hallgatója. A sajtótájékoztatón Kásler Miklós Emmi-miniszter elmondása szerint a diákok február 22-én érkeztek az országba. A Semmelweis Egyetemen 24-én jelezték a panaszaikat, ezután találkoztak az egyetem üzemorvosával és kedden (március 3-án) helyezték el őket, valamint a családtagjaikat karanténban.

Kásler elmondása szerint a karantén előtti időszakban élték "az egyetemisták életét", azt viszont, hogy e közben hány emberrel találkoztak és kik lehetnek veszélyeztetettek, még vizsgálják.

A sajtótájékoztatót követően a Szent István Egyetem közleményben hangsúlyozta, hogy az intézmény a koronavírus terjedésével kapcsolatban kellő időben megtette az óvintézkedéseket, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrenddel összhangban már 2020 januárjában megküldte a megelőzésre szolgáló higiénés rendszabályokról szóló információkat a munkatársaknak és a hallgatóknak magyar és angol nyelven is.

A fertőzött diákkal kapcsolatban a csütörtök délutáni, operatív törzs által tartott sajtótájékoztatón elhangzottakhoz képest a SZIE közölte, hogy az intézmény "fertőzéssel érintett hallgatója doktori képzésben vesz részt Gödöllőn. A doktorandusz a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián kívánt részt venni Teheránban 2020. február 23-24-én, a koronavírus ottani megjelenése (hivatalosan 2020. február 22-én jelentették be) miatt a rendezvény elmaradt, azonban a hallgató már 2020. február 20-án megkezdte az utazását."

Az egyetem szerint - szemben Kásler korábbi állításával - a doktorandusz 2020. február 28-án (pénteken) érkezett vissza Iránból, és az egyetem által küldött tájékoztatókban foglaltaknak megfelelőn felkereste a Szent László Kórházat, jelezve, hogy fertőzött területről érkezett. Emellett a doktorandusz témavezetője is jelezte számára, hogy - összhangban az egyetemi intézkedésekkel - legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül.

Ennek megfelelően a doktorandusz a visszaérkezését követően budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten.

A Szent István Egyetem közleményében hangsúlyozza, hogy az intézmény az eddigi intézkedéseit megszigorította, melynek keretében ismételt tájékoztatást küldött a munkatársak és a hallgatók részére a tájékoztatásokban foglalt higiénés rendszabályok betartása és betartatása érdekében, folyamatosan gondoskodik az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állásáról. Emellett megkezdődött az egyetemi rendezvények és a külföldi konferencia részvételek felülvizsgálata is. Az egyetem azt is hangsúlyozza, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik az operatív törzs közleményeit, és az azokban foglaltaknak megfelelően jár el.

Pontosít a Semmelweis Egyetem is

A Semmelweis Egyetem koronavírus által érintett iráni hallgatója 2020. február 22-én érkezett vissza Magyarországra Iránból. Felsőlégúti panaszai miatt február 28-án, pénteken hívta fel a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét. Miután elmondta, hogy nemrég tért haza Iránból, a Call Center azonnal elirányította a Dél-pesti Centrumkórházba (DPC). A diák azonban nem a DPC-ben jelentkezett, hanem március 2-án, hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem által biztosított háziorvosát. A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént - olvasható az egyetem közleményében.

Az egyetem a közleményben hangsúlyozza, Magyarországon elsőként vezettek be óvintézkedéseket a koronavírusra való tekintettel. A szorgalmi időszak megkezdése előtt, 2020. január 28-án minden hallgató megkapott egy részletes kérdőívet (magyarul, angolul és németül, a képzés nyelve szerint), mely alapján felmérték, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust.

Február végéig összesen 12 hallgató jelezte, hogy a koronavírussal érintett területen járt. Az eredmények alapján, függetlenül attól, hogy a hallgatóknak voltak-e tüneteik, kéthetes járványügyi megfigyelés alá helyezte őket az egyetem.

Legutóbb március 2-án és március 5-én kapta meg minden hallgató három nyelven az egyetem rektorának tájékoztatását. Ebben többek között kérik a hallgatókat, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, illetve amennyiben ezt nem tudják elkerülni, vagy bizonyítottan fertőzött beteggel találkoztak, akkor 14 napig maradjanak távol az egyetemtől. A fertőzött iráni diák nem tartotta be a fenti utasítást, nem jelzett vissza a kérdőívre.