Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Keresztes Imre a közleményében azt írta: a vesztegetés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban a héten tíz helyszínen, három embert érintően végeztek összehangolt nyomozást, amelyekben mintegy hatvanan, ügyészek és a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vettek részt.

A rendőrség oktatással és kiképzéssel foglalkozó, önálló gazdálkodásra jogosult szervezeti egysége egy ingatlan felújítására áprilisban csaknem 300 millió forint értékű meghívásos közbeszerzési pályázatot írt ki. A gyanú szerint az ügyben döntésre jogosult gazdasági vezető és egy osztályvezető-helyettes - aki a közbeszerzési eljárás bírálóbizottságának a titkára is volt - már az eljárás előkészítésekor megállapodott egy vállalkozóval: a pályázatot úgy befolyásolják, hogy azt az adott cég nyerje el.

A két gyanúsított más vállalkozásokat is megkeresett, amelyek ténylegesen nem akarták elvégezni az ingatlan felújítását, ezért - a későbbi nyertes cég vezetőjével egyeztetve - az ajánlatukat magasabb összegben nyújtották be. Mivel a pályázat kiírásakor a vállalási ár volt elsődlegesen a döntő, a bírálóbizottság érvényes ajánlattevőnek a vállalkozó cégét javasolta, a gazdasági vezető pedig ezt a céget jelölte meg nyertesnek.

Az ügyészség a vállalkozót vesztegetés bűntette, a két rendőrségi vezetőt vesztegetés elfogadása és versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki. A vállalkozó és az osztályvezető-helyettes beismerő vallomást tett, a gazdasági vezető megtagadta a vallomástételt. Utóbbit a nyomozó főügyészség őrizetbe vette és indítványozta letartóztatását.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken az MTI-vel azt közölte: az ügy miatt mindkét érintettel szemben fegyelmi eljárás indult.

Az országos rendőrfőkapitány a gazdasági vezető vezetői megbízását szerdán, azonnali hatállyal visszavonta, további parancsnoki és személyzeti intézkedéseket a büntetőeljárás során hozott döntések függvényében hoznak.

Az osztályvezető-helyettest állományilletékes parancsnoka felfüggesztette beosztásából - közölte a rendőrség.