A belga nyomozóhatóságok több mint 1,5 millió eurónyi (kb. 613 millió forintnak megfelelő) készpénzt találtak az Európai Parlament korrupciós ügyével kapcsolatos házkutatások során – erősítette meg a Politiconak a szövetségi ügyészség szóvivője.

Múlt hét pénteken a belga rendőrség óriási razzia keretében előállította az EP egyik alelnökét, valamint a testület több munkatársát azzal a váddal, hogy Katar érdekében jártak el kenőpénzért és ajándékokért cserébe. A belga nyomozók ebben a konkrét ügyben most azt vizsgálják, hogy az Öböl-menti állam megpróbált-e olyan módon befolyásolni parlamenti pozíciókat, amelyek „túlmutatnak a klasszikus lobbitevékenységen”.

Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén úgy határozott, hogy megfosztja elnöki tisztségétől Eva Kailit, a korrupció vádjával jelenleg is vizsgálati fogságban lévő görög szocialista képviselőt. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és más uniós vezetők is rendkívül aggasztónak nevezik a katari lobbibotrányt, valamint szigorúbb átvilágításokat és reformokat szorgalmaznak a testületnél.

Az ügyészség hétfőn számolt be arról, hogy mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, mobiltelefonokat és laptopokat foglalt le, lezárt több brüsszeli irodát, valamint „legalább négy embert” vett őrizetbe bűnszervezetben elkövetett korrupció és pénzmosás vádjával. A brüsszeli lap tudósításai szerint több százezer euró került elő a politikus lakásáról, valamint egy szállodában talált bőröndből.