Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre furcsábbak a pénzügyei annak a sertéstenyésztéssel foglalkozó társaságnak, amelynek felét Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselőjének 82 éves édesanyja vásárolta meg néhány éve - írja a 24.hu. A Méker Kft. törzstőkéje a nyár végén egyszer csak 3 millióról 93 millió forintra nőtt.

A nyilvános cégadatbázisban fellelhető dokumentumok szerint ez úgy történt, hogy a tulajdonosok elengedték a korábbi befizetéseik visszafizetését, ezek mértékével nőtt az üzletrészük értéke. A nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné a dokumentumok alapján a 2015. augusztus 13-án befizetett 45 millió forintja visszafizetéséről mondott le.

Dögös motorok

A sertéstenyésztéssel foglalkozó társaság három nagy értékű járművet is lízingel az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.-től. Ezek közül a legérdekesebb egy K1600-as típusú BMW motorkerékpár, amit a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartása szerint az idén április óta lízingel a Méker Kft.

A motor ára újonnan körülbelül 7 millió forint, de extrákkal együtt a 9 milliót is meghaladhatja. Köztudott, hogy Kósa Lajos a motorozás szerelmese, és egy ugyanilyen típusú motorral jelent meg a Fidesz 2017. szeptemberi kihelyezett frakcióülésén Velencén. Akkor a politikus vagyonnyilatkozatában két BMW motor szerepelt.

A Fidesz sajtóosztálya akkor arról tájékoztatta a médiát, hogy ez a használt jármű nem Kósa tulajdona, de esetleg megvásárolhatja. Idei vagyonnyilatkozata alapján a képviselő nem vette meg a motort. Viszont egy éppen ugyanolyan kétkerekű került az édesanyja cégének birtokába.

Dögös verdák

A BMW motor mellett a Méker Kft. két BMW 530e iPerformance típusú, hibrid meghajtású felső-középkategóriás autót is lízingel. Ennek a járműnek az alapára nagyjából 17 millió forint, ám különböző extrákkal akár 25 millió forintba is kerülhet.

A hírportál megkeresésére a Méker ügyvezetője, Szilágyi Gábor azt válaszolta, hogy a társaság gépjárműveit Kósa Lajos nem használta, nem használja és nem is használhatja, mivel nem áll semmilyen kapcsolatban a Méker kft.-vel.