A lap úgy tudja, hogy a Fidesz őszi kihelyezett frakcióülésén születik majd meg hivatalosan a döntés. A szeptember 13-15. közötti velencei zárt ülésen várhatóan Gulyás Gergelyt választják meg a frakció új vezetőjének.

Gulyás annyit írt a 24-hu-nak, hogy "ilyen típusú személyi kérdésekben Orbán Viktor miniszterelnök dönt, és most Kósa Lajosnak hívják a frakcióvezetőt".

Kósa ugyanakkor a Hvg.hu-nak megerősítette, hogy a kihelyezett frakcióülésen lemond pozíciójáról. Ha rajta múlt volna, még száz évig vezette volna a frakciót - mondta. A politikus azt is elismerte, hogy a jövőben a Modern Városok Programért fog felelni, de nem kormánybiztosként, hanem tárca nélküli miniszterként.

Nem tud ugyanakkor ilyen tervről Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszer ezt a csütörtöki kormányinfón mondta, ahol Kósa Lajost kiválóképességű politikusnak nevezte, aki szerinte alkalmas arra, hogy a kormányon belül találjanak feladatot neki.

Arról, hogy Orbán Viktor fontolóra vette Kósa lecserélését, már korábban is lehetett hallani. Kósa 2015. október 1-én váltotta Rogán Antalt.

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán