Országgyűlési határozati javaslatot nyújtok be annak érdekében, hogy az oltást tegyék kötelezővé minden parlamenti képviselő számára - közölte Facebook-videójában Bencsik János.

A Polgári Válasz nevű párt politikusa elmondta, hogy miután szerdán az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, Such György kötelezővé tette a parlamenti dolgozók számára az oltást, a sajtó érdeklődésére közölte, hogy a képviselőkre ez nem vonatkozik. Bencsik János jelezte, hogy jogilag ez teljesen rendben van: a képviselők nem az Országgyűlés Hivatalának.

Viszont a képviselő szerint azonban jogos elvárás, hogy a politikusok ne essenek más besorolás alá.

Mivel Orbán Viktor áthárította a munkaadókra a kötelező oltás előírásának felelősségét, akkor legalább e téren illene jó példával elöljárni - magyarázta Bencsik, hogy miért kezdeményezi a lépést.

Bencsik úgy látja, hogy teljesen abszurd, ha a jogalkotó nem tartja magát alanyának egy ilyen kötelező jogszabálynak.

Szerinte közösséget kell vállalniuk azokkal az emberekkel, akik felelősen jártak el és beoltatták magukat, ami úgy nem lehetséges, ha a képviselők magukat kivonják a mandatórium alól. Szerinte ha a politikusok kivételezettsége megszűnik, akkor az motiválhat másokat, hogy vegyék fel valamelyik oltást. 

"Eljött az ideje a bátorságnak, eljött az ideje az igazságnak" - tette hozzá, jelezve, hogy már dolgoznak a határozati javaslaton.