Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kovács Árpád hangsúlyozta, hogy a Költségvetési Tanács (KT) szerint 2012-ben a gazdaság teljesítménye - alapvetően egyszeri hatásoknak (elektronikai vállalatok termelés-áthelyezése, mezőgazdaság gyenge teljesítménye), elmaradó konjunkturális feltételeknek és részben a stabilizációt célzó kormányzati lépéseknek tulajdoníthatóan - elmarad a tervezett és az év közben várt szinttől. Ugyanakkor lényeges, hogy a 2012-ben több lépésben végrehajtott kiigazító lépések, részben a beruházások mérsékeltebb szintű teljesülése, messze meghaladó eredménnyel biztosították a hiánycél elérését. "Fontos, hogy a 2012-ben elért költségvetési stabilitás hozzájárult, hogy 2013-ban a gazdasági növekedés megalapozására lehessen a figyelmet fordítani" - olvasható a konferenciát rendező Állami Számvevőszék hírportálján. (A konferencia zárkörű, a sajtó nem tudósíthat, csak az ÁSZ alkalmazottjai által szerkesztett portál.)

Kovács Árpád a 2013 I. félévi folyamatok alapján a KT véleményét összefoglalva kifejtette, hogy az államháztartás központi alrendszerében a bevételeknél elmaradások tapasztalhatóak, amelyek összefüggnek egyfelől a makropálya alakulásával, másfelől viszont a túlzott kormányzati becslésekkel. A GDP arányos hiány és az államadósság az első félévben hozott kormányzati intézkedéseknek, bevételnövelő törvényváltozásoknak köszönhetően éves szinten a tervezettnek megfelelően tarthatók - összegezte a KT álláspontját Kovács Árpád.

Külön hangsúlyozta, hogy ehhez szükség lesz az Országvédelmi Alap, mint legfőbb tartalék részbeni vagy egészbeni felhasználására is. Kovács Árpád kijelentette: "a bevételi előirányzatok teljesülésének - a KT által is előre jelzett - kockázatai rávilágítottak, hogy ezen a területen megalapozottabb tervezőmunkára van szükség". Így az utólagos, befektetői bizalmat rontó lépések elkerülhetőek - tette hozzá az elnök.