Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemhogy itt a nyár, hanem tombol a nyár. Mindenki egyfajta nyári időszámítás szerint éli az életét attól függetlenül, hogy munka vagy nyaralás van a napirenden ezeken a forró napokon.

Abban viszont biztos nincs különbség, hogy a kovászos uborkával mindenki találkozik, akár étteremben, akár vidéki rokonokat látogatva a kerti lépcsőn vagy ablakban, akár a városban a folyosóra, erkélyre kitett üvegekben. Ez jó, sőt annyira jó, hogy mindenkit csak bátorítani kellene, hogy maga is próbálja ki a kovászos uborka készítését.

Mindegy, hogy valaki sütött-e már otthon kenyeret, belevágott-e a belvárosi lakásban a sajtkészítésbe vagy a haverokkal nekilátott-e az otthoni sörfőzésnek. Mindegy az is, hogy elhivatott környezetvédő vagy-e vagy a bio életmód híve vagy ezek közül egyiket sem fejlesztette még tökélyre. Ehhez nem kell szaktudás, szinte mindenki ismerheti, ugyanis a nagyszülők készítették és fogyasztották a kovászos uborkát. Könnyű siker, kevés befektetést igényel és napról napra lehet gyönyörködni a napfényre kitett üvegben aztán meg élvezni a végeredményt.

Élelmiszer-kémia emészthetően

Hosszan lehetne arról írni, hogy mi is az a fermentáció (erjedés). Nem kell hozzá az iskolai kémia óráig visszamenni, de persze érdeklődéstől függően, akár azt is lehet. Ebben a folyamatban úgynevezett anaerob úton szénhidrátból - elsősorban glükózból és laktózból-tejsav képződik. (Képlet szintjén ez így néz ki: C6H12O6 → 2CH3CH(OH)COOH.)

A fermentáció (erjedés) és a rothadás látszólag hasonló folyamat. Az egyik legfontosabb különbség az, hogy az erjedés következtében létrejövő termék nem csak fogyasztható és egészséges, hanem finom is, míg a rothadás végterméke nem fogyasztható, káros.

A fermentáció folyamatában mikroorganizmusok segítségével szerves anyag bomlik le. Ezek a mikroorganizmusok lehetnek élesztők, baktériumok, gombák, az erjedés pedig többféle lehet: ecetes erjedés, tejsavas erjedés, vajsavas erjedés, alkoholos erjedés. Itt nyithatóak meg a bevezetőben már említett távlati lehetőségek a "kezdő uborkakovászolók" előtt. Az első siker után, amit a kovászos uborka elkészítése adhat, könnyen eljuthat bárki a fermentáció távolabbi pontjaira, nevezetesen, amikor is otthon aludttejet készít vagy éppen sajtot.

Egészséges ételek világa

Tehát a tejsavas erjedés eredményeképpen lehet eljutni a joghurtok, sajtok, kefírek, savanyított káposzták, kenyerek és kovászos uborkákat jelentő egészséges ételek világába. Egészségesnek azért nevezhetőek ezek az élelmiszerek, mert egy megbetegedett emésztőrendszer számára, ami nem képes megfelelően működni, könnyebbséget jelenthet a már "előemészetett" táplálékok fogyasztása.

Bár a bélflóra helyreállításakor elsősorban a tejtermékeket szokták javasolni (kefír, joghurt) érdemes a fermentált zöldségeket előnyben részesíteni, hisz ezek vitaminokban ásványi anyagokban gazdagak. A kovászos uborka készítéshez pedig tényleg nem kell sok dolog. A nagyon bizonytalanok pedig nem csak a Google-t hívhatják segítségül, hanem felhívhatják a nagymamát vagy megkérdezhetik a szomszéd nénit is.

A cikkhez a laboratorium.hu itt elérhető anyagát használtuk fel.