Tavaly február végén Kövér László, a Fidesz képviselője, az Országgyűlés elnöke a magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok jelenlegi és korábbi vezetőinek tartott beszédet a szervezetek fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából, a belső elhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatal székházában tartott ünnepségen. A Direkt36 birtokába került a zárt ajtók mögött elmondott beszédről szóló felvétel, amelyből kiderül, hogy Kövér az ünnepi beszédében politikai jellegű üzenetet is megfogalmazott a szolgálatok vezetői felé.

Bár nem nevezett meg pártokat és politikusokat, félreérthetetlenül utalt arra, hogy szerinte a Fidesz politikai ellenfelei jelentik a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyt Magyarország számára - írja az oknyomozó portál a Telexen megjelent cikkében.

Kövér beszédére reagálva az egységes ellenzék közös közleményben követeli Kövér László lemondását.

"Megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy az Országgyűlés és a Fidesz választmányi elnöke a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői előtt a törvényes rend, a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdít, amikor a legsúlyosabb nemzetbiztonsági veszélyként azonosítja az ellenzéket, tőlük várva annak elhárítását" - áll a DK, a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményében.

"Kövér szavai a Pegasus-gate közvetett bizonyítékát is jelenthetik, amikor a magyar állam által megvásárolt, terror- és bűncselekmények elhárítására kifejlesztett izraeli kémszoftvert az ellenzéki tér szereplőinek – politikusok, újságírók, médiatulajdonosok, civilek, aktivisták – megfigyelésére használta fel" - írták az ellenzéki pártok képviselői. 

Az ellenzék követeli, hogy Kövér László adjon magyarázatot arra, kinek a megbízásából és milyen célból tartott ilyen politikai beszédet a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői előtt. A nyilvánosságra került hangfelvétel alapján felszólítják Kövér Lászlót, mondjon le házelnöki tisztségéről.