Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három hete Pikó András VIII. kerületi polgármester még győzelemként értékelte a Fővárosi Törvényszék határozatát, amely új eljárás lefolytatására és a bírság mértékének indoklására kötelezte a Közbeszerzési Döntőbizottságot (KD). Az új eljárásban, amely péntek délelőtt lezárult, egyetlen forinttal sem mérsékelték az első eljárásban kirótt 50 millió forintos büntetést.

Az előzményekről annyit, hogy tavaly nyáron a polgármester a veszélyhelyzetben egyszemélyi döntést hozott a kerületi menza ügyében, megszüntette a korábbi - drágán - szolgáltató szerződését, és felkérte az Eurest Kft.-t, hogy főzzön tovább. A KD ezért 50 millió büntetést szabott ki az önkormányzatra, de az Eurest sem úszta meg bírság nélkül. Az 5 millió forintos bírságot az Eurest nem vitatta, befizette. A kerületi önkormányzat viszont a súlyos büntetést sérelmezve bírósághoz fordult.

A KD mai határozata kimondta: a Fővárosi Törvényszék nem vitatta az általuk korábban megállapított, a közbeszerzési törvénybe ütköző 6 jogsértést. Új eljárás lefolytatására csak a bírság mértékének és a szerződés semmisségének indokolása tekintetében kötelezte a döntőbizottságot az ítélet. Összhangban a Törvényszék korábbi döntésével, a bírság mérséklését nem tartja indokoltnak. „Így a korábban már kiszabott 50 milliós bírságot a Józsefvárosi Önkormányzatnak meg kell fizetnie.” A szóban forgó szerződés 2020. november 20-án megszűnt, éppen ezért a határozat nem érinti a jelenlegi közétkeztetés biztosítását. A Fővárosi Törvényszék ítélete alapján köteles megtéríteni a KD perköltségét is.

Áremelést kértek

Az Index korábban az írta, hogy a közétkeztetésre 2015-ben – még fideszes vezetés alatt – az önkormányzat közétkeztetési pályázatán a Pensio Kft. nyert, amely 2019 augusztusában, két hónappal az önkormányzati választások előtt, üzletág átruházással a megbízást a Klassz Menza Kft.-nek adta át. A szerződés ekkor már határozatlan időre szólt. A Klassz Menza a járványügyi helyzet kezdetén 8 százalékos díjemelési igényt jelzet az önkormányzat felé. Az ekkor már nem fideszes többségű önkormányzat közbeszerzési irodája akkor úgy ítélte meg, a cég áremelési igénye a szerződésben foglaltaknál magasabb, ráadásul jogszerűtlen, hogy az üzletág átruházási szerződés alapján határozatlan időre kapta meg a feladatot. Az önkormányzatnak azonban folyamatos ellátási kötelezettsége van, az új közbeszerzés lezárásáig hónapok telhetnek el, így átmeneti megoldásként bízták meg Eurest Kft.-t a főzéssel.