Nem hiszem, hogy az MNB úgy érezné, hogy nyomás alatt van a várható török és a már megtörtént indiai kamatemelés miatt, csak ezekre tekintettel sem szigorítani, sem a vágások tempóján lassítani nem fog - vélte Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője. Igaz, túl sok hely már nincs a további kamatcsökkentésekre, az ING várakozásai szerint 2,7 százalék körül lehet az alapráta alja. Hangsúlyozta: nincs bajban a forint, nincs baj az árfolyammal, az pariban van jelenlegi kamatszinttel és gazdasági helyzettel. Akkor volna nyomás alatt a jegybank, ha 325-nél járna az euró és rosszabbnál rosszabb hírek érkeznének a magyar gazdaságból, politikából.

A monetáris tanács nagyon nem akar kamatot emelni

Az indiai és a valószínű török lépés is megerősíti azt a feltételezést, hogy a magyar kamatcsökkentési ciklusnak is majd a külső környezet romlása vet majd végett, ám ennek még nem most jön el az ideje - mondta a Napi.hu-nak Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. A forint árfolyama szerinte sincs azon a kritikus szinten, amely MNB-t kamatemelésre kényszerítené, ráadásul a monetáris tanács (MT) többször hangsúlyozta, hogy nagyon nem akar kamatot emelni. Az MNB helyzete abból a szempontból is kényelmes, hogy az EU gazdasága defláció közeli állapotba került, vagyis viszonylag gyenge forint mellett sem gyűrűzhet be importált infláció.

Most ugyan lőnek mindenkire a piacon, ám azt látni kell, hogy a magyar gazdaság nagyon más fundamentális állapotban van, hisz idehaza élénkül a gazdaság, ráadásul Törökországgal szemben a magyarnak tetemes a folyó fizetési mérleg többlete alakult ki - ráadásul ez a szuficit a következő években is fennmarad. Emiatt az Erste elemzői arra számítanak, hogy folytatódik az alapkamat csökkentése, két - 15 és két 10 bázispontos - vágás után 2,5 százalékra várják a mélypontot - ami áprilisra alakulhat ki. Nyeste szerint a kamatemelésre lehet, hogy csak jövőre kerül sor, arra a megváltozott hazai fundamentumok - élénkülő infláció - illetve az emelkedő külső kamatkörnyezet bírhatja rá az MNB-t.

Tartósan meg kell barátkozni a gyengébb forinttal

Nyeste szerint jelenleg épp egy új euró-forint árfolyamsáv van kialakulóban: amennyiben az euró árfolyama a 300-310 forint között marad az MNB vélhetően nem reagál, ráadásul az elmúlt hetekben érkezett is olyan jelzés a jegybanktól, hogy a 310 forintos euróval nincs baja az MNB-nek. Így tartósan meg kell barátkozni ezzel az 300-310 forint közötti euróval - ami ilyen alacsony kamat és kis kamatkülönbözet mellett nem is meglepő, hanem inkább természetes. Az Erste elemzője szerint az új veszélyzóna 315-320 forintos eurós árfolyam körül alakulhat ki, ezen a környéken érdemes figyelni a jegybankra - tette hozzá Nyeste.

Kolba szerint a forint most amúgy sincs a külföldi befektetők fókuszában, hiszen mióta alacsony a hazai kamatszint, csökkent az itteni poziciónáltság, ugyanis más területek, köztük a spekulánsok körében amúgy is népszerűbb török líra felé fordultak. Ezek a szereplők épp a Törökországban, illetve Ukrajnában és Indiában elszenvedett veszteségeik után szaladnak. Kolba szerint a forint a parlamenti választások környékén kerülhet újra előtérbe, ám túlzott izgalmakra nem kell akkor sem számítani, hiszen a londoni traderek tényként kezelik, hogy marad a jelenlegi kormány. A külföldi befektetők tehát nagy (gazdaság)politikai változásra nem készülnek, bár reményeik szerint a bankokra nehezedő nyomás enyhülhet.

Az MT-nek a 310-315 forintos eurószintig nem nagyon kell gondolkodnia - mondta a Napi.hu-nak Balatoni András, az ING Bank Zrt. senior elemzője. (A következő kamatmeghatározó ülést február 18-án tartják.) Véleménye szerint ugyanis nagyon alacsonyan jár a magyar infláció - ezt jelzi, hogy nemcsak a teljes fogyasztói árindex jár alacsonyan, hanem az indirekt adóktól szűrt maginfláció is a 2013 eleji 1,9 százalékról decemberre 1,1 százalékra süllyedt -, így némi gyengülés nem ártalmas az infláció szempontjából.

Hitelesen kell a leállást kommunikálni

Indokolt lehet viszont az óvatosság egy ilyen feszül piaci helyzetben, ami a kamatcsökkentési ciklus átmeneti felfüggesztését vagy leállítását is jelentheti - véli Balatoni. Fontos, hogy mindezt hitelesen tegyék a monetáris döntéshozók. A prognoszta szerint egy ilyen lépés a korábbi jegybanki kommunikációval összeegyeztethető. A decemberi kamatdöntés utáni közleményben is ez áll: a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja. Az inflációs kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés élénkülését is figyelembe véve sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre, azonban indokolttá vált a csökkentés ütemének mérséklése."

Törökországban mára árfolyamválság alakult ki - fogalmazott az ING elemzője. A forint egyelőre a nemzetközi események oldalvizén van, ám a történet folyamatosan változhat, van miért aggódnunk - állapította meg Balatoni, aki szerint amennyiben a feltörekvő piacokon általános kamatemelési hullám alakul ki, az a forint gyengülésével jár.