Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozatok közül az első "a veszélyhelyzet idején a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás változatlan feltételek szerinti nyújtását biztosító rezsivédelmi szolgáltatás költségeinek ellentételezéséről" címet viseli. A kormány a központi költségvetés Technológiai és Ipari Minisztérium fejezetén belül létrehozta a Rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésével összefüggő kiadások jogcímcsoportot és erre azonnali hatállyal rá is utalt 157 milliárd 496 millió forintot.

A Határigazgatási és Vízumpolitikai Eszköz Program Plusz éves fejlesztési keretéből a nagyobb tételek a következők:

  • a határellenőrzést támogató járműpark szakmai igényeknek megfelelő fejlesztése 5,5 milliárd,
  • az első vonalas határőrizetet támogató határvadász járműpark kialakításának támogatása 3,3 milliárd,
  • a határigazgatás területén működtetett nagyméretű informatikai rendszerek továbbfejlesztése és az interoperabilitás biztosítása 2,26 milliárd,
  • korszerű mobil hőképfelderítő rendszerek beszerzése 1,76 milliárd forint.

A Víz Keretirányelv előírásai szerinti monitoring vizsgálatokra és az azokhoz szükséges fejlesztésekre eredetileg 4,8 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány. Ezt most megemelte 1 milliárd 578 millióval, így a teljes összeg 6 milliárd 387 millió forint lett.

Két cég jutott milliárdos nagyságrendű támogatáshoz a kormánytól. A Master Good Kft. a feldolgozó üzemének fejlesztésére jutott 4 milliárd 961 millió forinthoz. A Napi.hu 2020 januárban írt arról, hogy megvette a magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. az angol tulajdonú Sága Zrt. részvényeinek 100 százalékát. A kisvárdai székhelyű Master Good cégcsoport a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás több mint 40 százalékát adja, értékesítésének nagyobb részét az export teszi ki. A cégcsoport csaknem 2000 munkavállalót foglalkoztat. A sárvári székhelyű Sága Zrt. Magyarország piacvezető tovább-feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalata, munkavállalóinak száma 260.

A másik, 4 milliárd 999 millió forinttal támogatott cég pedig a Szirmaterm Mezőgazdasági Kereskedelmi- és Szolgáltató Kft., amely a miskolci sajtüzemének létesítésére kapta a pénzt.

A támogatásokból most sem maradt ki a debreceni BMW gyár (a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet). A közúti fejlesztésekhez kapcsolódóan a 33-as számú főútnak az iparterület és a 3316-os jelű összekötő út közötti szakaszának 2×2 sávra bővítésére biztosított a kormány 4,5 milliárd forintot. Ebből az idei költségvetést 1,6 milliárd, a jövő évit pedig 2,9 milliárd forint terheli.