Éves szinten több mint 56 ezerrel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma - tette közzé a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). A friss adatok szerint összesen 277 771 magyar nem talált magának munkát októberben, ami nem mellesleg az utóbbi 10 év legjobb októberi eredménye. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy többek közt a több százezer közmunkás kikerült a rendszerből, holott az ő megélhetésük a közmunkával nincs megoldva.)

Ahogy korábban is, úgy az iskolai végzettség most is meghatározó tényező: az álláskeresők több mint fele, egészen pontosan 144 442 ember szakképzetlen, azaz legfeljebb 8 általánost és a gimnáziumot végzett. Ezzel szemben diplomás munkanélküliből kevesebb mint 17 ezer van, pályakezdőből pedig 33,2 ezer. Fontos adat az is, hogy még mindig van 81 ezer olyan honfitársunk, aki legalább egy éve keres állást.

Októberben álláskeresők közel fele (49,0 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott az államtól. Pénzügyi ellátást egyébként 141,8 ezren kaptak, az ő 60 százalékuk szociális jellegű támogatást kapott, míg 40 százalékuk álláskeresési ellátást.

Az NFSZ adataiból kiderül az is, hogy ezzel párhuzamosan továbbra is vannak üres, azaz be nem töltött munkahelyek az országban, nem is kevés: október végén 93,2 ezret számoltak össze. Például csak októberben 37 ezer üres álláshelyet jelentettek be a cégek.

A legtöbbet a fővároson kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár megyében hirdették meg, ez a három területi egység adta az összes be nem töltött állás 29,2 százalékát.

A rossz hír, hogy az új munkahelyek többsége továbbra is állami támogatás segítségével jön létre, októberben 56,3 százalékhoz igényeltek támogatást. Amennyiben pedig a nem támogatott munkahelyeket nézzük, úgy azt látjuk, hogy a Közép-Magyarországi régióba koncentrálódott a versenyszféra álláshelyeinek közel negyede (22,2 százalék).

Októberben a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari foglalkozású, a mechanikai gép-összeszerelő, az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású, és a bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak. A támogatott állások több mint fele pedig a közfoglalkoztatást jelentette.

Érdekesség, hogy szeptemberhez képest visszaesett a hónap során az NFSZ-hez bejelentett új munkahelyek száma: a támogatottból mintegy 5, a nem támogatottból pedig körülbelül 3 ezerrel kevesebb álláslehetőség jött létre.

Októberben a foglalkoztatók 442 embert érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be. Ez legjelentősebben az energiaipar, az egyéb szolgáltatás és az építőipar ágazatot érintette Budapest, Komárom-Esztergom megye és Vas megye területén.