A gazdálkodók nem tudtak annyi dinnyét betakarítani a földekről, mint amennyit a szezon elején vártak, a korán jött nyári meleg idején - mondta el Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a lapnak.

"Tíz napon át viszonylag hűvös idő uralkodott az országban, ami kedvezett a dinnyét támadó betegségnek, s így voltak olyan termények, amelyeket a földön kellett hagyniuk a termelőknek" - magyarázta el az okokat a szakember. Azt várják, hogy a terméskiesés miatt a bevétel is alacsonyabb lesz az idén.

Azt az állítást cáfolta Göcző Mátyás, hogy a magyar görögdinnyék a munkaerőhiány miatt rothadnak meg a földeken. "A munkálatok ugyan valóban nem haladnak gyorsan, a termelők néhány napos csúszással tudják elkezdeni a szedést, de a munkaerőhiány miatt biztosan nem hagynak a földeken dinnyét" - fogalmazott a társelnök.

Arról is beszélt, hogy az idén nem okozott különösebb zavarokat a dinnyepiacon az áruházak árképzése. A korábbi évekkel ellentétben, amikor valamelyik multinacionális kiskereskedelmi lánc idejekorán jelentős akciót hirdetett a terményre, az idén nem voltak túlzó leárazások. Ez jót is tett a dinnye piaci árának, amelynek kilója a legtöbb boltban csak mostanság csökkent száz forint alá.

Az exportárak jelenleg nem a termelőknek kedveznek, ebben a szezonban az olasz, az ukrán és a macedón görögdinnye az északi piacainkon nagyon nyomott áron van jelen. Az exportárak alakulása elsősorban a békési, baranyai, tolnai termőkörzetet érinti, mivel ott drágább módszert alkalmaznak a termelők. A szabolcsi részt, ahol a termőterület is tovább bővült, ez a tendencia nem érinti különösebben, ott olcsó, kommersz technológiával termelnek.

A fotó forrása: freestocks.org/Pexels.