A NAPI Gazdaság cikke

A főiskolai, egyetemi oktatás kiterjesztésével leértékelődött az érettségi: az egy-két éves tanfolyamok elvégzése javít ugyan az álláskeresők helyzetén, de egyértelműen könnyebb felsőfokú tanulmányokat igazoló papírral elhelyezkedni – mondta a NAPI Gazdaságnak Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Rt. foglalkoztatáspolitikai szakértője.

Kupcsok Lajos, a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára három kategóriába sorolja az érettségizetteket: a „krém” rendelkezik legalább egy B kategóriás jogosítvánnyal és/vagy alapszinten használni tudja valamelyik világnyelvet, elsősorban az angolt vagy a németet. Ők területi képviselőként, szerény alapbérrel és csaknem kivétel nélkül jutalékos rendszerben tudnak elhelyezkedni. E munkahelyek száma korlátozott, szinte már csak „kihalásos” úton lehet megszerezni őket, egyes cégeknél még a felvételi is 2-3 fordulós. Jellemzően férfiakkal töltik be az üres helyeket, aminek egyrészt a terhelhetőségről alkotott elavult képzetek, másrészt az esetleg szükséges fizikai munka (például italosrekeszek cipelése) az oka – véli Kupcsok. Ezekben az állásokban a bérek bruttó 100 és 220 ezer forint között ingadoznak, teljesítménytől függően.

Az érettségin kívül mást fel nem mutatóknak nehéz a dolguk szülői segítség nélkül: az ezzel a képzettséggel megkereshető pénz alig elég az önellátásra. A maturáltak szinte kizárólag irodai segédmunkát, futári, küldönci vagy adminisztrációs munkákat kaphatnak, 8 órás munkaidőben, minimálbérhez közeli javadalmazással, esetleg útiköltség-térítéssel.

A harmadik kategóriába azok tartoznak, akik az érettségit ugródeszkának használják, további képzésre – de nem felsőfokúra – jelentkeznek. Ilyen klasszikusan csak érettségivel űzhető szakmának számít a kozmetikus, a fényképész vagy az ötvös. Munkába állás után az első három év a kapcsolatrendszer kiépítésével telik, a jövedelmek lakhelytől (Budapest és vidék) és a munkaviszonytól (vállalkozó, alkalmazott) függnek és nagy szóródást mutatnak.

– A hozzánk bejelentkezettek 30-40 százaléka rendelkezik érettségivel, legtöbbjüket nem vették fel rögtön az egyetemre, ezért vállalnak munkát – tudtuk meg Hágen Tímeától, a Fővárosi Munkaügyi Központ Ifjúsági Irodájának vezetőjétől. Ők alkalmi és adminisztrációs feladatokat látnak el. Aki csak egy középiskolai papírt tud felmutatni, annak nehéz a dolga, mert a cégek a szakmával rendelkezőket (például szakács, eladó, víz- és gázszerelő) keresik.