A rendőrség összesítése szerint a legtöbb szabálysértést a román sofőrök követik el, csupán egy kategória a kivétel – írja az Infostart.

A vezess.hu kikérte a rendőrségtől, hogy az előző két évben hány külföldit és milyen összegre bírságoltak hazánk útjain. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt a bírságolások száma 44, a kiszabott bírságösszeg 45 százalékkal csökkent az előző évhez képest, így is tavaly több mint 4,7 milliárd forint pénzbírságot szabtak ki a külföldiekre. A bírság 2019-ben személyenként 30 153, tavaly 29 464 forint volt.

Ami az állampolgárság szerinti megoszlást illeti, komoly előnnyel vezetnek Románia polgárai, utána a sorrend Németország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország.

A statisztikában jelentős tételt jelentenek az úgynevezett horrorkaravánok, az olyan, nyugati használt autókat szállító, gyakran igen rossz műszaki állapotú járműszerelvények, melyek egy furgonból vagy kisteherautóból, valamint egy, akár két autóval megpakolt trélerből állnak, túllépve a megengedett vontatási limitet, súlyos balesetveszélyt okozva ezzel.

Míg a személygépkocsiknál meglepően egyenletesen oszlott el bírságolások száma és aránya, a „gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvény” kategóriájában magasan a román sofőrök kapták a legmagasabb büntetést.

Az autóbuszoknál szintén a románok vezetik a listát, 2019-ben és 2020-ban is messze több bírságot kaptak, mint más nemzetek hasonló járművei. 2019-ben az összes, 5794 esetből 3067 jutott rájuk – a bő 177 milliónyi bírságból 94,5 millióval részesültek –, a lengyelek 1363 esettel, 41 millió forintnyi bírsággal voltak a másodikok, a német illetőségű buszok 717 esettel, 21,7 milliós összbírsággal álltak a „dobogó” harmadik fokára két évvel ezelőtt.

A teherautók, kamionok körében is a román járművekkel volt a legtöbb gond az elmúlt két esztendőben, ugyanakkor a lengyel és a szlovák teherjárművek is bőven kaptak bírságot.