Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon is immár mindennaposak az életveszélyes helyzetek az elektromos rollerek miatt, ezért módosíthatják a KRESZ-t - mondta szerdán Révész Máriusz, a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos az Inforádiónak.

Ezzel szemben a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtökön arról tájékoztatta az RTL Híradót, hogy "nincs ilyen elképzelés a kormány asztalán". A csatorna által megszólaltatott közlekedési szakjogász szerint módosítani kellene a KRESZ-t (Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása), mert az elektromos rollerek nem minősülnek járműnek, ezért csak járdán mehetnek, ami pedig a gyalogosokra veszélyes.

A rádióban megszólalt kormánypárti politikus szerint a gyalogosok jogosan kérik, hogy az elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán. Szavai szerint szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton és reméli, hogy a jogszabályt már jövőre módosítani tudják.

Az érvényes szabályok alapján az elektromos roller nem minősül közlekedési járműnek, így a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni a használatakor. Mivel az elektromos roller még a segédmotoros kerékpár kategóriájába sem fér bele, a vezetője gyalogosnak minősül.

Révész Máriusz szerint ezek az újfajta elektromos közlekedési eszközök csak a kerékpárutakon közlekedhetnének, de a keskeny szélességű kerékpárutakon az előzésben is problémát okoznak. A KRESZ jelenleg azt sem szabályozza, ha füldugóval zenét hallgatva közlekedünk az kerékpárosúton, a kormánybiztos ezen is változtatna, mert úgy látja, hogy ez nagymértékben növeli a balesetveszélyt.

Németországban az idén júniusban elfogadott törvény értelmében elektromos rollerekkel tilos járdán közlekedni. Az elektromos rollereknek az autóút szélén kell közlekedni, vagy ahol van, ott kerékpárúton.