A Magyar Közlönyben megjelent határozatok közül az első arról intézkedik, hogy a 2021–2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatásokból legalább 869 808 000 euró (mintegy 350 milliárd forint) összeg pénzügyi eszköz formájában kerüljön végrehajtásra. Ebből a pénzből az állami MFB Zrt.-nek legalább 78 283 000 euró (mintegy 31 milliárd forint) keretösszeggel a mikro-, kis- és középvállalkozások budapesti komplex fejlesztéseinek finanszírozását biztosító hitelprogramot kell kidolgozni.

Az ehhez szükséges hazai társfinanszírozás lehetőség szerint minél nagyobb arányban a kevésbé fejlett régiókban képződött magánönerőből kerüljön biztosításra - áll a jogszabályban.

Módosítottak

A kormányhatározattal egy 2021-es határozatot módosítanak, amelyben még az MFB Budapest Plusz Hitelprogramra 110 milliárd forintot különítettek el.

A kormány az MFB Budapest Plusz Hitelprogramhoz kapcsolódóan

  • kamattámogatást biztosít a központi költségvetés terhére, a hitelfelvevő vállalkozások által fizetett nettó ügyleti kamat éves szinten nem haladhatja meg a fennálló tőketartozásra vetítve a 0 százalék mértéket;
  • egyetért azzal, hogy az ezen hitelprogram keretében nyújtott hitelek kamattámogatása éves szinten nem haladhatja meg a fennálló tőketartozás 8 százalékát.

Az uniós alapokból származó hitelek kihelyezését pénzügyi közvetítői hálózaton, az "MFB Pont Plusz” hálózaton keresztül kell megvalósítani, a hálózat létrehozásáról a gazdaságfejlesztési miniszternek, Nagy Mártonnak kell gondoskodnia. A közvetítőket közbeszerzési eljárás keretében kell kiválasztani.

A hitelkihelyezést 2023 első negyedévében kell elkezdeni.

Arról is határozott a kormány, hogy a korábbi, 2014–2020 programozási időszak pénzügyi eszköz forrásaiból kihelyezett és a végső kedvezményezettek által visszafizetett forrásokból 420 milliárd forintot az MFB a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a lakosság finanszírozását biztosító hitelprogramjain használjon fel.

Betervezik a helyreállítási alap forrásait is

Döntött arról is a kormány, hogy a Covid hatásainak enyhítését szolgáló, szintén uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) módosítása során hozott, pénzügyi eszköz biztosításáról szóló kormánydöntés esetén a HET végrehajtása keretében legfeljebb 300 milliárd forint "pénzügyi eszközt" az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül használjanak fel.

Államosították a siklósi kórházat

Egy másik határozattal a kormány hozzájárult ahhoz, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság a Siklósi Kórház Nonprofit Kft. 74,444 százalékos üzletrészének a tulajdonjogát a magyar állam részére adásvételi szerződés útján, 1 milliárd 820 millió forint vételár ellenében megszerezze.

Végül a kormány 1 milliárd 974 millió forintot biztosított a Kübekháza–Rábé közúti határátkelőhely létesítésére.