A Magyar Közlönyben megjelent rendeletében a kormány kiegészítette a sportakadémiákról szóló tavaly decemberi rendeletét.

Eszerint egységes tanulmányi ösztöndíjrendszerről döntött a labdarúgás, a kézilabda és a kosárlabda sportágakban. A sportakadémia a 15-19 éves korosztályok számára kiírt és szervezett korosztályos versenyrendszerben résztvevő sportolóit jutalmazhatja ösztöndíjjal.

Egy akadémia - nemenként és korosztályonként - legfeljebb 5 ösztöndíjast jelölhet. Feltétel a 4 egésznél jobb tanulmányi átlag, az ösztöndíj összege pedig havi 50 ezer forint. A sportakadémia azonban ettől alacsonyabb összeget is meghatározhat

A rendelet másik kiegészítése a sportakadémiai módszertani központról szól. Ilyet a labdarúgás, a kézilabda és a kosárlabda sportágakban, az adott sportághoz kapcsolódó sportakadémiák hozhatnak létre. Ezek - az akadémiák eredményességének előmozdítása érdekében - szolgáltatást nyújtó sporttudományi oktató- és kutatóközpontként működnek. A módszertani központ lehet önálló jogi személy vagy a sportakadémia nem önálló jogi személy szervezeti egysége.

A rendelet október 25-én lép hatályba.