Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben frissen megjelent kormányrendelet október 1-től ingyenessé teszi az influenza megbetegedés elleni védőoltáshoz szükséges oltóanyagot, a 2020-as és 2021-es évre.

Eszerint a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot 19 500 forintos térítési díjat nem kell megfizetnie annak, aki a mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot az Egészségbiztosítási Alap terhére veszi igénybe. Technikailag ez akkor fordulhat elő, ha valaki mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, háziorvosi pedig elrendeli a mintavételt. Kivételt jelenthet még, ha kontaktként lépett kapcsolatba fertőzöttel, és dönt úgy a helyi járványügyi hatóság, hogy szükséges a tesztelése.

A hatósági árak bevezetését már szerdán közölte a miniszterelnök, azóta már egy azonos tárgyú állásfoglalást az országos tisztifőorvos, Müller Cecília is kiadott. Több magánlabor és szolgáltató viszont az ár bevezetése után leállt a teszteléssel, sok piaci szereplőnek ugyanis önköltségi, vagy az alatti szintet jelent a meghatározott ár. Részletesen ebben a cikkünkben írtunk a helyzetről:

 

Sorra mondják le a magánlaborok a koronavírus-tesztelést

Egy nap alatt több magánegészségügyi szolgáltató, amely vállalta PCR-tesztek levételét, visszamondta a szolgáltatását, mert a magyar kormány hatósági árassá tette a PCR-vizsgálatokat. A meghatározott 19 500 forintos szint a legtöbb laboratórium számára nullszaldós vagy már ráfizetéses munkát jelent. Még csak nem is ők, hanem a magánrendelők kerültek nehéz helyzetbe, mert ők többet fizettek a minták vizsgálatáért.