Szeptembertől már csak a 12. osztályosok tanulnak az enyingi Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola gimnáziumi évfolyamain, a 10. és a 11. osztályosok más intézményekben járnak tovább, 9. évfolyam pedig nem is indul - írja a Népszava. A napilap úgy tudja, hogy a középiskolai tanárok hiánya okozza a problémát, az iskola weboldala szerint a tantestületben alig éri el a 20-at a szaktanárok aránya.

Többen közülük is csak óraadóként dolgoznak, dolgoztak az intézményben. Idén nyáron pedig legalább tíz pedagógus fejezi be a munkát nyugdíjazás, szülési szabadság vagy munkahelyváltás miatt, a helyükre pedig nem sikerült új munkaerőt találni.

Bár a Batthyányt fenntartó Székesfehérvári Tankerületi Központ nem ismerte el egyértelműen, hogy a pedagógushiány áll az iskola gimnáziumi osztályainak kiüresedése mögött, Török Szabolcs tankerületi igazgató tájékoztatása szerint, a tanulók elvándorlásával "feleslegessé vált" pedagógusok valóban más intézményekben vállalnak munkát. Az igazgató szerint főként a diákok távozása miatt szűnnek meg az említett évfolyamok.

A napilap nem sokat tudott meg arról, miért esett vissza az iskola iránti érdeklődés. A Batthyány egyik volt pedagógusától - aki tavaly mondott fel – annyit tudtak meg, hogy szakmai konfliktusok állhatnak a háttérben, amelyek az utóbbi években kinevezett új intézményvezetés alatt tovább erősödtek, és amelyek az oktatás minőségén is nyomott hagytak. A Népszava júniusban számolt be a hajdúszoboszlói Gönczy Árpád Általános Iskoláról, ahol több mint egy tucat pedagógus fontolgatta, hogy felmond, miután elégedetlenek voltak a munkakörülményekkel.