Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete közös, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben emlékeztetett arra, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011-es törvény szerint a munkavállalóknak jár a költségtérítés.Mint írták, az illetmények átutalással történő kifizetésének bevezetésekor, 1999-ben minden közszolgálati dolgozó havi nettó kétezer forint költségtérítésben részesült, de "azóta ez az egységes és méltányos szabályozás megszűnt".

A szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a közszolgálati illetmények 2008 óta változatlanok, ezért a reálkeresetek akár 40 százalékkal is csökkentek, ami "egyre szélesebb munkavállalói kört taszít a létminimum alá".

Kiemelték: a kormány "törvénytelen, méltánytalan döntése" újabb csapás a közszolgákra nézve, és a legnagyobb mértékben a kiskeresetű munkavállalókat sújtja. Ezért a közleményben felszólították a kormányt, hogy teljesítse a törvény előírását, szerdai döntését haladéktalanul korrigálja, és legyen általános az illetmények átutalással történő fizetésének bevezetésekor alkalmazott eljárás.

Hozzátették: a szakszervezetek megteszik a szükséges lépéseket a törvény végrehajtása érdekében. A Kúria július 16-án nyilvánosságra hozott, jogerős ítéletében egy pécsi pedagógusnak visszamenőleg megítélte a folyószámlával kapcsolatos költségtérítést - jegyezték meg.

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön közölte, hogy a kormány szerdai döntése értelmében megszüntetik a minisztériumokban és a hozzájuk tartozó háttérintézményekben a folyószámla-költségtérítést, azaz az illetmény, illetve munkabér átutalásából és felvételéből adódó többletköltségek térítését a munkavállalóknak.

Mintegy kétszázmillió forintot költenek a minisztériumok bankszámlatérítésre - derítette ki korábban a Blikk, miután valamennyi tárca közölte a lappal az éves költségtérítés mértékét. A pedagógusoknak ezért a juttatásért perelni kellett.