Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának 2018. éves terve alapján került sor Magyarországon 2018. december 10-e és 16-a között a TISPOL Drugs & Alcohol elnevezésű közlekedésbiztonsági ellenőrzésre. Az európai kampány ezúttal kifejezetten az ittas vagy bódult állapotban lévő járművezetők kiszűrésére irányult - kezdi beszámolóját a rendőrség.

Az akcióban a rendőrök összesen 55 088 járművezetőt ellenőriztek, akik közül 184 fő ellen indítottak eljárást ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés gyanúja miatt.

"Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy a közúti ellenőrzések mindannyiunk érdekeit szolgálják! Az a járművezető ugyanis, aki alkoholfogyasztást követően volán mögé ül, saját és mások életét is fokozott veszélynek teszi ki! Az alkoholfogyasztás ugyanis hátrányosan hat a vezetési képességre. Sokan úgy gondolják, hogy egy pár pohár alkoholos italnak semmilyen hatás nincsen. A kialakult tévhitekkel ellentétben azonban már egyetlen pohár szeszes ital elfogyasztása is számít! Az alkohol ugyanis kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztásának hatására csökken az észlelőképesség, tompulnak a reflexek, így jelentősen megnő a reakcióidő" - közölte a rendőrség az akcióval kapcsolatban.