2011 első negyedévéhez képest 15, a második negyedévhez képest pedig 5 százalékkal emelkedett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához beérkezett ügyek száma a harmadik negyedévben. Összesen 135 145 ügy volt, ami 14 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a végrehajtói kamara. A végrehajtási ügyek többsége továbbra is "kis követelés", ami nem éri el a százezer forintos összeghatárt, és mindössze 20 százaléka 500 ezer forint feletti követelés. Az úgynevezett kis követelések többnyire közüzemi tartozásból állnak össze: víz, áram, gázdíj, valamint mobilszolgáltatónál és parkoló társaságnál be nem fizetett tartozás.

2011 harmadik negyedévében 705 alkalommal került sor sikeres ingatlanárverésre, ez az ügyek 0,52 százaláka. 2010 harmadik negyedévéhez képest ez a szám ugyanakkor 34 százalékkal emelkedett. Az ingatlan árverések nagyjából 50 százaléka volt lakóingatlan árverés.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara cáfolja a sajtóban múlt héten megjelent híreket, miszerint a december 1-jei téli kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti napokban tömeges kilakoltatások voltak várhatók. A bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében minden év december 1-jétől március 1-jéig tartó időszakában - néhány kivétellel - nem kerül sor lakóingatlanok kiürítésére, vagyis természetes személyek kilakoltatására. Tömeges kilakoltatásokra tehát a téli időszakban nem kell számítani - áll a kamara közleményében.