Azt írták, a közvilágítási rendszerben rejlő megtakarítási lehetőségekkel már korábban is foglalkozott Nyíregyháza közgyűlése, most a megvalósítási szakasz következik a biztonsági szempontok figyelembevételével.

Nyíregyháza közigazgatási területén a közvilágítással kapcsolatos feladatokat a NYÍRVV Nonprofit Kft. látja el.

Az energiaköltségek csökkentésére a szakemberek a működő fényforrások egy részének leszerelés nélküli kikapcsolását látták megvalósíthatónak

– közölte az önkormányzat.

A közlemény szerint ez a közvilágítás megritkítását jelenti, a nem egymás melletti fényforrások kikapcsolásával.

A beépített teljesítménycsökkenés a nagykörutat, a Nyíregyházára bevezető főutakat és az egyéb jelentősebb utakat érinti.

A lakóutcákban a lakosság biztonságérzete, az élet- és vagyonbiztonság, valamint a közlekedésbiztonság megőrzése miatt nem tervezik lámpák kikapcsolását, és változatlan marad a gyalogátkelőhelyek és lehetőség szerint a csomópontok megvilágítása is.

Hozzátették, a jelenlegi árakkal számolva a döntés nagyságrendileg 100 millió forintos megtakarítást eredményez Nyíregyházának. Az intézkedés megvalósításának várható végső időpontja január 31. – áll a közleményben.

Székesfehérváron sem látnak

A Cser-Palkovics András vezette Székesfehérváron a közvilágítás elavultsága okoz gondokat.

"A város közvilágítása zömmel 30-40 éves lámpákból áll. Az izzók egy idő után kiégnek, és ezenfelül előfordulnak hálózati hibák is, mert sajnos a kábelek sem fiatalabbak. Utóbbi már földmunkával jár, ezekkel az E.ON foglalkozik"

– írta le a helyzetet Bozai István városgondnok. Beszámolt arról is, hogy várhatóan hamarosan megjelenik a fehérvári közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó közbeszerzési kiírás.