Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Külföldi vendégmunkások, diákok, szakképzetlen, kisegítő családtagok szolgálhatják ki a hazai nyaralóhelyeken a turistákat ebben az évben, annyira súlyos a munkaerőhiány már a jelentős vendégforgalommal számoló idegenforgalmi főszezon előtt is - olvasható a lapban.

Noha pünkösdkor a szezonális vendéglátóhelyek nagy része megkezdte néhány hónapos működését a főbb turisztikai övezetekben, az idén több helyütt azért nem nyitottak ki a panziók, büfék, éttermek, mert nehezen találnak alkalmazottakat. A gyakorlott hazai vendéglátóipari alkalmazottak a nyugati uniós tagállamokon kívül Svájcban is nagyobb számban vállalnak munkát - átlagosan 100-150 ezer forinttal magasabb fizetésért, legalábbis a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) állítása szerint. Az átlagos szakácsfizetés jelenleg bruttó 250 ezer forint körül mozog, bár egyes pozíciókban ennél jóval magasabb fizetési is elérhető a borravaló miatt, az így szerzett jövedelem mégsem kiszámítható.

A munkaerőhiány miatt a tulajdonosok a diákmunkások alkalmazása mellett arra is rákényszerülhetnek, hogy családtagjaik foglalkoztatása mellett maguk is részt vegyenek a kiszolgálásban - írta a Magyar Idők.