Elapadt a hazai burgonyakészlet, a folyamatosan csökkenő vetésterület, valamint az alacsony tárolókapacitás miatt általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés - olvasható a Világgazdasági szerdai kiadásában az MTI szerint.

A lap szerint idén az alacsony hozamok miatt is már most az importáru foglalja el a piacot, ráadásul a tavalyinál jóval magasabb áron.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható - ebben szerepe van a lengyel krumplidrágulásnak is.

De a lap cikke szerint az is rontja a krumpli hazai kilátásait, hogy  a levegő páratartalma alacsonyabb a tárolás számára optimálisnál, emiatt a burgonya gyakran vizet veszít, a héj alatt foltos lesz. De a rossz időjárása nagy európai burgonyatermesztő országokban is kevesebb termett, Franciaországban például 30 százalékkal esett a hozam.

Az agrárkamara korábbi összesítése szerint üzemi méretekben alig több mint nyolcezer hektáron termelnek burgonyát, ahonnan mintegy 200 ezer tonna krumplit takarítanak be. Összehasonlításképpen a hatvanas években még még hárommillió tonnás volt a termés. Még a 2000-es évek elején is 780 ezer tonnát takarítottak be.