Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - a januári 6,7 százalékos visszaesés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján azonban már 3,9 százalékkal nőtt a termelés, sőt, az adatokat az előző hónaphoz viszonyítva 4,8 százalékos növekedésre volt képes az ipar (a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátási adatokat tekintve.) A gödörből kifelé tart a szektor: a  tavaly áprilisi mélyponthoz képest az emelkedés 67 százalékos, és már meghaladta a koronavírus-járvány előtti csúcsot is. Ezt erősítette meg szerdán, a második becslése alapján a a KSH.

Az év első két hónapjában 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés a múlt év azonos időszakához mérve, az export 1,5 százalékkal, a belföldi értékesítés 0,6 százalékkal esett vissza.

Az iparon belül 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,7 százalékkal nőtt tavaly februárhoz viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,7 százalékkal emelkedett, nagyrészt az előző évinél hidegebb idő hatására, mivel a februári átlagos középhőmérséklet 2,8 Celsius fokkal alacsonyabb volt a tavalyinál.

A járműgyártás 6,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 6,8 százalékkal, a közúti járműalkatrészek gyártásáé 6,4 százalékkal csökkent. A számítógépek, elektronikai, optikai termék gyártása 9,8 százalékkal nőtt, ezen belül az elektronikai alkatrészek, áramköri kártyák gyártása 7,3 százalékkal, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 18,6 százalékkal múlta felül a tavaly februárit. A legnagyobb mértékben, 35,7 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett, nagyrészt a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően - jelezte a KSH.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,9 százalékkal csökkent, a januári 5,0 százalékos visszaesés után. Az ágazat belföldi eladásai a januári 6,2 százalék után februárban 4,0 százalékkal estek vissza, az export 2,4 százalékkal nőtt. A vegyipar termelése 7,4 százalékkal nőtt, de a gyógyszergyártás - háromhavi növekedés után - februárban ismét csökkent, 2,1 százalékkal.

Az ipari export volumene 2,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 10,8 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a számítógépek és elektronikai termékek exportja 13,8 százalékkal, a villamosberendezések kivitele 41,2 százalékkal nőtt. A vegyipar 9,4 százalékkal, a gumiipar 7,5 százalékkal, a gyógyszergyártás 4,1 százalékkal növelte kivitelét tavaly februárhoz viszonyítva.

Az ipar belföldi értékesítése 2,6 százalékkal emelkedett, ám a feldolgozóiparé 0,9 százalékkal csökkent tavaly februárhoz képest, míg az energiaiparé 9,5 százalékkal nőtt. A járműgyártás belföldi eladásai alig 0,3 százalékkal maradtak el a tavaly februáritól, a számítástechnikai termékek értékesítése 12,4 százalékkal, a gyógyszereké 9,6 százalékkal nőtt.

 

A fogyasztási cikkekből 3,4 százalékkal értékesítettek kevesebbet a termelők belföldön, de ezen belül a tartós fogyasztási cikkekből 1,7 százalékkal több kelt el - közölte a KSH.