Az építőipar termelésének júniusi csökkenése a 2021-es magas bázissal magyarázható, amely kihat a második fél év számaira, de az építőipar húzóágazat marad, éves növekedése az idén csaknem 7 százalékos lesz az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta: 2022-ben húzóágazat marad az építőipar, amelynek a termelési értéke éves szinten körülbelül 5500 milliárd forint lesz.

Hozzátette: a júniusban éves szinten mért 8,1 százalékos csökkenés az előző évi nagyon magas bázissal magyarázható.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője kommentárja szerint a júniusi építőipari adat negatív meglepetést jelent: az előző havi kedvező adatok után az ágazat teljesítménye mind havi, mind éves alapon csökkent. Megjegyezte, hogy az éves alapú 8,1 százalékos visszaesésben szerepet játszott a magas bázisidőszaki adat is.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője közölte: várakozásuk szerint az idén csaknem 7 százalékos lehet az iparág bővülése. A folyamatban lévő lakossági építkezési és felújítási megrendeléstömeg még elegendő volument biztosít, amit a háztartások energetikai (napelem, hőszivattyú, hőszigetelés) beruházásai is támogathatnak - tette hozzá.