A Magyarországon 2019 II. negyedévében 4,9 százalékkal nőtt a GDP 2018 április-júniusához képest - adta hírül a KSH. A növekedés elsősorban a piaci alapú szolgáltatások és az építőipar jó teljesítményének köszönhető. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal nőtt a gazdaság, 2019 I. félévében 5,1 százalékos éves bővülést jegyeztek fel a statisztikusok.

Az ipar teljesítménye 3,8, ezen belül a feldolgozóiparé 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. Az építőipar hozzáadott értéke 28 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság teljesítménye ugyanakkor 1,1 százalékkal mérséklődött.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 4,2 százalékkal nőtt, a legnagyobb bővülést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás érte el 7,5 százalékos plusszal. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 6,5, az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágé pedig 5,9 százalékkal emelkedett.

A háztartások tényleges fogyasztása mérsékeltebben, 4,3 százalékkal nőtt, a háztartások fogyasztási kiadása 4,5 százalékkal emelkedett. Az átlagot meghaladóan növekedtek a tartós (például személygépjármű, bútor, nagyobb elektromos fogyasztási cikkek) és a féltartós (például ruházat, kisebb gépek, járműalkatrész) termékekre fordított kiadások. Az előbbiek 12, az utóbbiak 9,1 százalékkal.

Eközben a nem tartós termékek (például élelmiszerek, szeszes italok, dohányáru, háztartási energia, vízellátás, gyógyszerek) és a szolgáltatások esetében átlag alatti volt az emelkedés. Az előbbieknél 4,1, az utóbbiaknál 3,5 százalékos bővülést számolt a KSH.