Szeptemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,4 százalékra lassult - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az alacsonyabb árdinamikában főként az élelmiszerek, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások mérsékeltebb éves áremelkedése játszotta a legnagyobb szerepet. Az előző hónaphoz képest mindhárom termékcsoport esetében csökkentek az árak.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 7,3 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 18,5, a párizsi, kolbászé 17,0, a cukoré 11,7, a liszté 11,0, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 10,1, a tojásé 9,1 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3, ezen belül a dohányáruk 9,6 százalékkal drágultak. Csökkent viszont a szolgáltatások és a járműüzemanyagok ára 2,4, illetve 3,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Az év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 3,5, a nyugdíjas háztartások körében pedig 4 százalékkal emelkedtek.

Augusztushoz viszonyítva viszont átlagosan is 0,4 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak. Az élelmiszerek ára ugyancsak 0,4 százalékkal lett kisebb, meghatározóan az idényáras élelmiszerek, mint amilyen a burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs, 3,8 százalék árcsökkenésének következményeként.

A csökkenés összhangban van a jegybank előzetes várakozásaival. Az eddigi megugrást a Magyar Nemzeti Bank ideiglenesnek jósolta, amit egy mérséklődés követhet ősszel. A szeptemberi adat kényelmesebben belefér a 3 százalékos középtávú inflációs célhoz szabott plusz-mínusz egyszázalékos tűréssávba.