A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2021 januárjában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2020 januárjában.

A csökkenéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nőtt.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban az előző hónaphoz viszonyítva 0,2, az áprilisi mélyponthoz képest 57 százalékkal nőtt.

Tavaly is nagyot zuhant a termelés

Tavaly az ipari termelés 6,1 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A járványügyi korlátozások után szeptemberre utolérte magát az ágazat és a kibocsátás azóta minden hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit. A járműipar tavalyi termelése 11,2 százalékkal maradt el az előző évitől, de decemberben 13,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása a múlt évben 0,8 százalékkal felülmúlta előző évi teljesítményét, az élelmiszertermelés 1 százalékkal nőtt.

A múlt év decemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,1 százalékkal emelkedett, miután tavaly decemberben kettővel több munkanap volt, mint 2019-ben. Az előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás, de az áprilisi mélyponthoz képest 58 százalékkal nőtt.

A múlt év végén a megfigyelt ágazatok összes rendelésállománya 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az export rendelések 3,4 százalékkal, a belföldi rendelések 3,8 százalékkal csökkentek.