Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén augusztusban az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 9,3 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 augusztusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában – írja a Központi Statisztikai Hivatal friss adatközlésében.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 júliusához mérten 0,1 százalékkal nőtt.

A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva:

  • járműgyártás kiugróan nőtt az alacsony bázishoz képest,
  • de a számítógép, elektronikai, optikai termék,
  • valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása is jelentősen bővült.

A termelés az év első nyolc hónapjában 6,1 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában.

Figyelembe kell venni, hogy tavaly augusztusban a koronavírus-járvány miatti ipari ellátási zavarok, az alapanyaghiány miatt alacsony volt még a bázis. Összességében azonban a járvány előtti szintet már 15 százalék körüli mértékben haladja meg az ipari teljesítmény.

Van lendület

Az év első hét hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül júliusban az ipari termelés volumene a nyers adat szerint 4,0 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az előző havinál 1,1 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. A feldolgozóiparban 3,7, az energiaiparban 29,1 százalékkal nőtt a termelés tavaly júliushoz viszonyítva. A járműgyártásban 16,6 százalékos volt a kibocsátás éves növekedése, de a villamosberendezések gyártása regisztrálta a legjobb eredményt 26,3 százalékos éves emelkedéssel. Az élelmiszeripar termelése 7,4 százalékkal nőtt. A múlt év első hét hónapjához képest a feldolgozó iparban 4,5, a járműgyártásban 1,9, az élelmiszeriparban 11,7 százalékos volt a termelés növekedése.(MTI)