Még május 8-án beszélt arról Orbán Viktor kormányfő, hogy a magyar gazdaság áprilisi teljesítményéről szóló adatok brutálisak lesznek. A miniszterelnök várakozása pedig ma két fontos adat kapcsán teljesült, mivel látványosan rosszak lettek az idei negyedik hónapra vonatkozó ipari, valamint  a turisztikai adatok egyaránt.

A koronavírus-járvány miatti leállások nyomán 2020 áprilisában az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - adta hírül első becslését a KSH.

A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 36,6 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban jelentős volt - fogalmaztak a statisztikusok.

Az idei negyedik hónapban a legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül kiugró visszaesés volt a járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. Az alágak közül csak a gyógyszergyártásban nőtt a kibocsátás.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban, az előző hónaphoz viszonyítva 30,5 százalékkal visszaesett.

Így a magyarországi ipari termelés 2020 első négy hónapjában 9,2 százalékkal volt kisebb, mint az előző év azonos időszakában.

A KSH az áprilisra vonatkozó második becslését június 12-én publikálja.