Idén júniusban az ipari termelői árak átlagosan 35,0 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 44,6, az exportértékesítésé 30,1 százalékkal magasabbak voltak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A nagy különbség oka elsősorban az energiaipari értékesítés eltérő súlya a belföldi és az exportértékesítési irányokban. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyagok és az energia drágulása, valamint a forint gyengülése befolyásolta. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 2,6, az exporté 3,4, az ipari termelői árak pedig összességében 3,1 százalékkal nőttek. 

A tavalyi júniushoz képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 44,6 százalékkal emelkedtek 2022 júniusában, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 36,3, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 67,1 százalékkal voltak magasabbak az árak.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 57,5, a beruházási javakat gyártókban 16,3, a fogyasztási cikkeket gyártókban 26,3 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 30,1 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 25,0, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 181 százalékos volt a drágulás.

Míg 2022. január–júniusban a 2021. január–júniusihoz képest a belföldi értékesítés árai 40,2, az exportértékesítéséi 21,4, az ipari termelői árak pedig összességében 27,8 százalékkal emelkedtek.

Már májusban beütött a gyenge forint

Májusban az ipari termelői árak átlagosan 32,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A belföldi értékesítés árai 43,3 százalékkal nőttek éves összevetésben, ezen belül a feldolgozóiparban 34,4 százalékkal, az energiaiparban pedig 66,8 százalékkal emelkedtek az árak. Az ipari exportértékesítési árak májusban 26,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a feldolgozóiparban 21,0, az energiaiparban a világpiaci árak növekedése következtében 202 százalékos volt a drágulás.

Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta már akkor is.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés 1,9, az export 3,0 százalékkal drágult, így az ipari termelői árak összességében 2,6 százalékkal emelkedtek.