Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9 százalékkal elmaradt az előző havitól.

Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 8,6 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakához képest.

  • Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 10 százalékkal,
  • az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,1 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,7 százalékkal csökkent.

  • Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 5,4 százalékkal nőtt,
  • a használtcikk-üzletekben 0,3, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 9,6, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 12, az iparcikk jellegű vegyes és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 20-20 százalékkal kisebb lett,
  • az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 8,4 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 22,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,4 százalékkal csökkentek.

 

Sokéves válságba züllesztette az üzleteket a Covid, még mindig érezni a fogyasztásban

A járvány miatti üzletbezárások, majd a piacok visszarendeződése, illetve a tavalyi erős jövedelemkiáramlás együttes hatásai miatt az inflációra válaszul lefékeződött bolti vásárlások idei visszaesése nem olyan drasztikus, mint ahogy az első ránézésre látszik.
Bővebben >>>

Áprilisban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1479 milliárd forintot ért el

Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2023. január-áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 10,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 20,2 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene – közölte a KSH.

Alig mérséklődött az infláció, máris gyűlnek egy újabb árrobbanás jelei

A vártnál ugyan lassabban, de egyértelműen csökkenő pályára került Magyarországon is az infláció. A világpiaci árak mérséklődése mellett a boltok forgalmának jelentős visszaesése is a mérsékeltebb árszínvonal felé mutat. Júliustól ugyanakkor nem csak az árstop kivezetése hozhat újabb drágulást: ismét egy komolyabb globális inflációs hullám fenyeget, amelyet a cukor világpiaci árának több mint tíz éve nem tapasztalt drágulása okozhat. Bővebben >>>