Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,2, naptárhatástól megtisztítva 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. A nem élelmiszer kiskereskedelmi üzletekben 1,2 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,5 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben lényegében nem változott az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2020. január-augusztusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 0,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2020. augusztusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

 • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,7 százalékkal csökkent.
 • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene lényegében nem változott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek, valamint az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek értékesítési volumene változatlan maradt.
 • A nem élelmiszer kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 1,2 százalékkal növekedett. Bővültek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (2,4 százalék), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (1,9 százalék).
 • A forgalom volumene csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (-3,2 százalék), a bútor-, műszakicikk- (-6,9 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (-8,4 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (-17 százalék).
 • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.
 • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,5 százalékkal lett kevesebb.
 • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9 százalékkal csökkentek.

2020. augusztusban:

 • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt.
 • Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január-augusztusban, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

 • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 0,9 százalékkal emelkedett.
 • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 1,8 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.

 

Ez volt júliusban

2020. júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,4 százalékkal haladta meg az előző évt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,3, a nemélelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,4 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A 2020. áprilisi mélyponthoz viszonyítva csaknem 11 százalékponttal növekedett a kiskereskedelem volumenindexe, ezzel a vásárlási kedv júliusra elérte az egy évvel ezelőtti szintet.