Áprilisban az export euróban számított értéke 12, az importé 21 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A vizsgált hónapban 475 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 812 millió euróval romlott. Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 8,9, az importoldalon 10 százalékkal csökkent.

Áprilisban:

  • A kivitel értéke 11 milliárd 52 millió eurót (4146 milliárd forintot), a behozatalé 11 milliárd 527 millió eurót (4324 milliárd forintot) tett ki.
  • A termék-külkereskedelmi hiány 475 millió euró (179 milliárd forint) volt.
  • A kivitel 77, a behozatal 70 százalékát az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolítottuk le.

A részletes adatokat áprilisról július 1-én közli a KSH.

- A beruházások és a fogyasztás élénkülésével a külkereskedelmi egyenleg további romlására számítunk a következő hónapokban is, azonban az ellátási problémák, a chiphiány fokozatos enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése miatt a második félévben már stabilizálódhat a külkereskedelmi egyenleg - kommentálta az adatközlést Suppan Gergely, a Magyar Bankholding szakértője. A háború miatt azonban idén hiányba fordulhat a külkereskedelem a tavalyi 1,9 milliárd euró többlet után - áll a prognózisban.