Míg a növénytermesztés volumene 6,5 százalékkal kisebb, az állattenyésztésé 4,5 százalékkal nagyobb lett, a szolgáltatásoké változatlan maradt. A gyümölcsfélék, az állatok és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági termékcsoporté csökkent, vagy nem változott.

A KSH jelentése szerint 2021-ben az előző évhez képest a gabonafélék mennyisége összességében 10 százalékkal kisebb lett, a kukoricatermelés 23 százalékos visszaesését csupán az árpa és a búza termesztésének növekedése ellensúlyozta.

A repce termésmennyisége 20 százalékkal lett kevesebb termőterületének csökkenése miatt, a napraforgóé nem változott, a fehérjenövényeké és a dohányé nőtt, így az ipari növények mennyisége összességében 6,3 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények volumene 4,6, a kertészeti termékeké 3,7, a burgonyáé 18 százalékkal csökkent.

A gyümölcsfélék mennyisége 10 százalékkal nőtt, elsősorban az alma jó terméseredményének köszönhetően. A tavaszi fagyok megnehezítették a barackfélék termesztését. A szőlő mennyisége az előző évhez képest nem változott.

Az élő állatok termelése 4,9 százalékkal nagyobb lett. Az állati termékek termelése 3,5 százalékkal emelkedett, a nyers tehéntejé szintén bővült, a többi terméké változatlan maradt.

Kevesebb növényvédőt használtak

A mezőgazdasági ágazat kibocsátásának értéke folyó alapáron 13 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 16 százalékos emelkedése mellett – 2,3 százalékkal csökkent.

Az állatgyógyászat és az állati takarmányok volumenében következett be 1–1 százalékos növekedés, a műtrágya- és növényvédőszer-felhasználás csökkent, a többi ráfordítás változatlan maradt.

A KSH jelentése szerint eközben a mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,5 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 7,6, a vállalkozói jövedelem 12 százalékkal növekedett.