A piaci várakozásokkal ellentétben – azonban az ING előrejelzésének megfelelően – emelkedett áprilisban a munkanélküliségi ráta. A KSH adatközlése szerint az előző hónaphoz képest 0,4 százalékponttal, 4,4 százalékra ugrott az állástalanok aránya.

A részletes adatok alapján egyértelmű, hogy a foglalkoztatotti létszám adott csökkenése mellett a munkanélküliek száma kisebb mértékben nőtt, míg jelentősen emelkedett az inaktívak száma. Továbbá a potenciális munkaerő-tartalék is csökkent, ami azt jelentheti, hogy akár több ezren, akik eddig nem voltak aktív álláskeresők vagy nem tudtak volna két héten belül munkát vállalni, elkezdtek állást keresni, így a módszertanilag már a munkanélküliek táborát erősítik - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Az áprilisban megkezdett fokozatos nyitás várhatóan a következő hónapokban hat érdemben a foglalkoztatottsági mutatókra, javítva ezzel a munkanélküliségi arányszámot. Ugyanakkor érdemes követni a potenciális munkaerő-tartalék alakulását is.

Ott tartja ugyanis nyilván a KSH azokat az inaktívakat, akiket más módszertannal a munkanélküliek között tartanánk nyilván. A potenciális munkaerő-tartalék alapján számított módosított munkanélküliségi ráta továbbra is 8 százalék körül, valamivel alatta van. A következő hónapok javulása elsősorban itt megy majd végbe, miközben az inaktívból foglalkoztatottá váltak érdemben nem javítják majd a munkanélküliségi statisztikákat - tette hozzá a szakértő.

Virovácz véleménye szerint összességében a gazdaság újranyitásával párhuzamosan a valós munkanélküliségi ráta csökkenése várható, ami tovább segíti a gazdaság dinamikus kilábalását.