A 2018 októberében indult minisztériumokat és háttérintézményeiket érintő nagy állami bürokráciacsökkentés során a KSH-nál is létszámleépítési hullám söpört végig. Az állami intézmények "karcsúsítása" során összesen 6810 álláshelyet szüntettek meg, arról azonban nem jelent meg adat, hogy a statisztikai hivataltól hány embert bocsátottak el.

Az akkori lapértesülések szerint a kabinet hosszú ideig tartó lebegtetés után jelentette be a leépítést: a Magyar Közlönyben október 29-én megjelent "a közigazgatás modernizációja érdekében szükséges intézkedésekről" szóló határozat végrehajtására azonban már csak két napot hagytak. A KSH-nál az elbocsátásokat azonnali hatállyal hajtották végre, a beszámolók szerin az elküldött emberek számítógépeit abban a pillanatban lekapcsolták, ahogy átvették a felmondó levelüket.

Nem tudni, hogy a rapid módon végrehajtott intézkedések előtt mennyire "lőtték be" pontosan az érintett intézmények humánerőforrás-igényét, annyi biztos, hogy a munkavállaló érdekképviseletekkel nem történt egyeztetés.

Most azonban több minisztériumhoz hasonlóan a KSH-nál is egymást érik az álláspályázatok. A hivatal honlapján megjelent hirdetményekben egyebek közt senior projektmenedzsert, adatgyűjtő statisztikus referenst, adatgyűjtési koordinátor, szervező statisztikust, adattár, adatbázis tartalomszerkesztőt, kiadványszerkesztő, olvasószerkesztőt, valamint kommunikációs referenst és marketing referenst keresnek.

A pályázatok javarészt fővárosi pozíciókra szólnak, de néhány megyeszékhelyre is keresnek embert.

A portálon megjegyzik azt is, hogy konkrét álláshirdetés hiányában, vidéki munkavégzési hely megjelölésével is folyamatosan várják közgazdász, elemző közgazdász, survey statisztikus, matematikus, geográfus, informatikus, programozó szakképzettséggel rendelkező, angolul vagy németül vagy franciául beszélő jelentkezők önéletrajzát.

Kiket küldtek el nemrég?

A tavalyi létszámleépítések előtt a KSH dolgozói attól tartottak, hogy az idősebbektől szabadul majd meg a hivatal, ezzel szemben jellemzően 40-45 év közötti munkatársaknak mondtak fel - írta meg a Népszava. Az érintetteket két hónapos felmondási idővel küldték el, ámde azonnal felmentették őket a munkavégzés alól, sokakkal még szóban sem közölték, hogy kirúgják őket.A műszaki személyzet - például sofőrök, portások - körében nem voltak elbocsátások. Őket egy külön cégbe szervezték ki, amellyel ugyan megtarthatták a munkahelyüket, viszont elveszítették közalkalmazotti státuszukat, így sok kedvezménytől elestek.